Laatst nagekeken: 12/10/2022

Voor mooie foto's hebben we uw hulp nodig!

Ben je van plan je woning te verkopen of verhuren? Weet dan dat de zoektocht naar een nieuwe woning tegenwoordig voor heel wat mensen online gebeurt. Potentiële kopers of huurders maken daarbij een eerste selectie op basis van de foto’s die ze te zien krijgen. Hecht daarom voldoende belang aan de foto’s die van je woning getrokken worden en zorg ervoor dat potentiële kopers of huurders meteen een positieve eerste indruk krijgen. Mensen zijn immers sneller geneigd om je woning te bezichtigen wanneer ze uitnodigende foto’s hebben gezien.

Volg het stappenplan hieronder en maak jouw woning klaar voor de fotograaf!

TIP 1: opgeruimd staat netjes

Zorg ervoor dat je woning ordelijk en schoon is, zodat ze op de foto’s een gevoel van ruimte en rust geeft. Probeer overvolle ruimtes leger te maken: zet tijdelijk wat spullen in kasten waarvan jij of de fotograaf geen foto’s zullen nemen, of berg spullen op in dozen die je bij het nemen van de foto’s gemakkelijk kunt verplaatsen. Prullenbakken en asbakken haal je weg, evenals manden van huisdieren. In de hal berg je schoenen en jassen op in een kast. Maak in de slaapkamer(s) het bed op met neutraal beddengoed, en zorg ervoor dat er geen kledij rondslingert.  In de keuken zorg je ervoor dat de thee- en handdoeken opgeborgen zijn, en dat het aanrecht in de mate van het mogelijke leeg is. Maak het toilet schoon en sluit de deksel. In de badkamer leg je een stapeltje propere handdoeken neer, en haal je de mat en alle gebruikte handdoeken weg. Verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen berg je tijdelijk op.

TIP 2: licht

Eén van de belangrijste factoren bij het maken van foto’s voor de verkoop of verhuur van jouw woning is het natuurlijk licht. Om jouw woning letterlijk en figuurlijk in het beste daglicht te plaatsen, zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk licht binnen kan in de woning. Doe alle gordijnen, velux-gordijnen en rolluiken open en zorg dat je ruiten schoon zijn. Zet tussendeuren open: dit creëert een gevoel van ruimte en licht.

In ruimtes waar weinig of geen natuurlijk licht is, kunnen ook lampen en sfeerverlichting worden aangestoken. Controleer dus op voorhand even of alle lampen nog werken!

TIP 3: sfeer

Het is zeker een goed idee om je woning aan te kleden en wat sfeer te brengen. Denk aan kaarsen, een dekentje op de zetel, een mand met vers fruit of een vaas met verse bloemen. Heeft je woning een kachel of een open haard? Ook die kan aan in de winterperiode. Hier geldt de leuze: less is more. Potentiële kopers of huurders mogen je sfeerversiering niet aanzien als rommel.

TIP 4: tuin en garage

Haal de auto uit de garage of van de oprit, zodat je de volledige ruimte kunt fotograferen. Zorg ervoor dat het gras gemaaid is, en verwijder onkruid uit de perken en mos van de tegels. Veeg de paden en stoep. Als je beschikt over een vuilnisbak of biobak, zet deze dan uit het zicht. Controleer kleine gebreken zoals het schilderwerk en de tegels, en werk bij waar nodig.

TIP 5: algemeen

Wanneer je de foto’s zelf neemt, let dan op met spiegels en weerspiegelingen en zorg ervoor dat je zelf niet in beeld komt op de foto’s van je woning. Persoonlijke foto’s en portretten aan de muren van je woning bemoeilijken de inleving van potentiële kopers of huurders en hou je ook best uit beeld.

Woon je zelf nog in de woning, let dan op met waardevolle voorwerpen. Ook inbrekers beschikken over internet. Als je woning intussen leegstaat, probeer ze dan in de mate van het mogelijke aan te kleden met kartonnen meubels: dit sterkt het inlevingsvermogen van potentiële kopers aan.

Als je over een goede camera beschikt, neem de foto’s dan met de camera in plaats van met je smartphone. Hoewel de camera van een smartphone tegenwoordig kan volstaan, is de kwaliteit van een fotocamera vaak hoger en te verkiezen boven een smartphone.

Neem voldoende foto’s en kies achteraf de beste foto’s uit. Probeer verschillende hoeken uit, zodat de ruimte die je fotografeert zo groot en licht mogelijk in beeld wordt gebracht. 

Ben je klaar met de foto’s van je woning, maar heb je graag nog wat extra advies? Of laat je de fotografie liever over aan een expert? Kom zeker eens langs bij Immo de Laet met al jouw vragen of contacteer ons via < >. Onze experten staan je bij met raad en daad in al jouw vastgoedplannen!

Wil je meer informatie over het nemen van de juiste foto’s? Neem dan zeker een kijkje op http://www.blinqlab.nl/nieuws/checklist-fotografie