9 juli 2018

Zonnepanelen: een investering waard?

Zonnepanelen: een investering waard?
Heel wat Belgen hebben de laatste jaren geïnvesteerd in zonnepanelen, onder meer om aan de hand van hernieuwbare energie hun energiefactuur naar beneden te trekken of om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Nu de overheid de subsidies op zonnepanelen afbouwt, gaat de aankoop ervan bij heel wat Belgen gepaard met twijfel: is investeren in zonnepanelen in 2018 nog steeds rendabel?

In onderstaand overzicht overlopen we een aantal voordelen van de aankoop van zonnepanelen in 2018, en geven we een aantal tips en aandachtspunten mee.

De voordelen van zonnepanelen

Eerst en vooral is het zo dat zonnepanelen nog nooit goedkoper zijn geweest dan op dit moment, en dat terwijl de kwaliteit ervan blijft stijgen. Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar en zijn onderhoudsvriendelijk. Daarbij komt dat de plaatsing van zonnepanelen een sterke daling van de energiefactuur met zich meebrengt. Gemiddeld gezien gaat men ervan uit dat zonnepanelen zichzelf binnen de 10 jaar hebben terugverdiend.

Van belang is verder dat zonnepanelen bij nieuwbouw en renovatie ertoe bijdragen dat de nieuwe EPB-eisen (Energieprestatie en Binnenklimaat) behaald kunnen worden. Tot slot kan men voor de aankoop van zonnepanelen voor woningen ouder dan 10 jaar genieten van 6% BTW in plaats van 21% BTW.

Zijn er nog subsidies voorzien in 2018?

De steunmaatregelen van de overheid zijn regionaal georganiseerd. Helaas worden heel wat subsidies voor groene energie de laatste tijd afgebouwd.

De Vlaamse regering heeft diverse initiatieven gestart die vallen onder het ‘zonneplan’ en die ervoor zorgen dat je als particulier gemakkelijker kunt investeren in hernieuwbare energie. Zo kan je in Vlaanderen tot eind 2018 een energielening afsluiten aan een voordelig tarief. Die lening zorgt ervoor dat kwetsbare doelgroepen of mensen die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor maximaal 15.000 kunnen lenen aan 0% rente. Val je niet onder de omschreven categorieën, dan leen je aan 2%. Meer informatie over het zonneplan vind je op: http://www.energiesparen.be/zonneplan. Zoek via het tabblad ‘subsidies’ specifiek naar subsidies voor zonnepanelen in jouw gemeente, en kom te weten welke initiatieven jouw gemeente ondersteunt.

Aandachtspunten

Alvorens over te gaan tot het plaatsen van zonnepanelen, is het verstandig om eerst een aantal andere ingrepen te doen die effect hebben op de energie-efficiëntie van je woning. Daaronder vallen ingrepen zoals het isoleren van je woning en het plaatsen van (super)isolerende beglazing, het plaatsen van een condensatieketel en de aanschaf van zuinige(re) toestellen. Het is van belang te bepalen welke ingrepen voorrang hebben. Ben je zelf niet zeker wat eerst aan te pakken? Laat je bijstaan door een expert en bepaal samen welke ingrepen je woning energie-efficiënter kunnen maken.

Ga je toch voor zonnepanelen, bedenk dan op voorhand hoeveel plaats er beschikbaar is voor zonnepanelen op het dak van je woning en reken uit in welke mate de panelen je energieverbruik kunnen dekken. De hoeveelheid licht die op de panelen valt – indirect of direct – bepaalt de hoeveelheid stroom die de cellen produceren. De productie varieert uiteraard van dag tot dag en van seizoen tot seizoen, maar is ook gelinkt aan de plaatsing van de panelen op het dak. Bij voorkeur is je dak op het zuiden gericht en heeft het een helling van 30°-35°. Ook daken die op het oosten of het westen (over het zuiden heen) zijn gericht of een helling hebben tussen 15° en 50°, komen nog in aanmerking voor zonnepanelen, al zullen die een lagere opbrengst hebben. Schaduw op de zonnepanelen kan een negatief effect hebben op de opbrengst, dus hou ook hier rekening mee! Woon je in Vlaanderen? Neem dan zeker eens een kijkje op de ‘zonnekaart’ om uit te maken of jouw dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen (https://www.energiesparen.be/zonnekaart).

Nog een laatste aandachtspunt: in Vlaanderen betaal je als eigenaar van zonnepanelen een prosumententarief. Dit tarief werd in het leven geroepen als vergoeding voor de diensten die de distributienetbeheerder levert, en is afhankelijk van het vermogen van je installatie. Hou rekening met het prosumententarief in de berekening van je opbrengst.